Skip to content
+47 4137 4130 info@yourbrandvision.com

Har du nyttårsforsetter?

Min eldste sønn var 3-4 år gammel og veldig opptatt av at det snart skulle begynne et nytt år, slik alle de voksne rundt ham snakket om. Jeg forsøkte å forklare om måneder og år og tok fram kalendere, viste og pekte. Tidlig om morgenen den 1. januar gikk han bestemt ut på trappa, så seg lenge om til alle kanter og erklærte: “Jeg ser ikkeno forskjell – alt er jo helt likt”. Og det var det jo.

“Nyttår” er et menneskeskapt skille i tiden. Vi bruker denne anledningen til å plutselig å bli bedre mennesker. Vi skal gå ned i vekt, begynne å trene, slutte å røyke og drikke vin, poste på LinkedIN hver dag og sende ut et nyhetsbrev hver uke. Vi har private eller profesjonelle nyttårsforsetter.

Jeg vil fryktelig gjerne høre suksess-historier om nyttår-forsetter som virket. For det meste har jeg hørt (og erfart) at de ikke gjør det. Å skulle endre en vane radikalt fra en dag til den neste, kanskje på flere områder samtidig, krever en enorm viljestyrke.

Som oftest sprekker det etter noen dager eller uker, fordi livet kommer i mellom og bryr seg.

“Culture eats strategy for breakfast”, som det heter. Nyttårsforsetter er heltemodige greier og når de sprekker, er det ettertrykkelig. Ingen faller så langt og hardt som helter. Så slår vi på oss selv og tenker at vi er mislykkede og ikke klarer noenting. Og stopper med å forsøke.

Jeg lagde denne vektor-tegningen for flere år siden fordi ordtaket ga meg en stor aha-opplevelse.

Ja, det beste tidspunktet å plante et tre på, var for 20 år siden. Hadde du plantet et tre da, hadde du hatt et tre NÅ. Det er det lite å gjøre med, og en helt forståelig reaksjon er å sukke tungt og oppgitt og gi opp tanken på trær, – stort sett.

Men så fortsetter ordtaket: “Den nest beste tiden er NÅ”. –Hva så, sier du? Det er vel ikke store trøsta i å plante et tre nå, for å sette seg ned i 20 år og vente på at det skal bli stort?

Nei, og det er heller ikke poenget med ordtaket, slik jeg plutselig så det. Trøsten er at selv om du unnlot å gjøre noe, eller gjorde noe feil, for 20 år siden, er det bare NÅ du kan gjøre noe riktig. Mellom ditt NÅ og det ugjorte ligger det 20 år med tid som du uansett ikke får gjort noe med. Men du kan gjøre noe NÅ.

NÅ behøver ikke være 1. januar. Nå er hver dag, på nytt. Øyeblikket er alt vi har. Hvis du bruker ditt nå til å banke løs på deg selv fordi du ikke fikk gjennomført ditt nyttårsforsett i går, ødelegger du ikke bare gårsdagen men også øyeblikket og sannsynligvis også morgendagen.

NÅ høres det ut som jeg er verdensmester i dette, noe som er heeelt feil. Jeg er veldig god på selv-banking. Derfor unngår jeg nyttårsforsetter, og finner det lettere å kurs-korrigere i henhold til det kinesiske visdomsordet, og tenke at den (nest) beste og eneste tiden er nå.

For å minne meg selv på dette ordtaket og dets betydning, fikk jeg det printet på en kaffekopp som aldri er langt unna.

Har du ordtak eller sitater som betyr mye for deg? Eller som du kan bruke i forbindelse med arbeidet ditt? Vektor illustrasjoner er fine til ordtak eller sitater, –dine egne eller andres. De egner seg godt til all slags illustrasjon, bokomslag eller annonser. Og kaffekopper, som sagt 🙂 Jeg publiserer vektor-illustrasjoner på LinkedIN under hashtaggen #vectorwitch. Sjekk dem ut og la deg inspirere. Jeg lager gjerne noen for deg, også.

Godt Nytt År,

Hanne

This Post Has 0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

19 − seven =

Back To Top