Skip to content
+47 4137 4130 info@yourbrandvision.com

Nesten som på film

Just Like A Movie

Jeg har akkurat kommet hjem fra en reise til Italia, hvor min yngste sønn giftet seg med sin Ellen på den norske ambassaden i Roma. Bryllupet, og alt rundt det, hadde selvsagt første prioritet under oppholdet. Så selv om dette var min aller første Roma-reise, hadde jeg ingen planer om å stå i kø for å få sett verken det ene eller det andre, – det får jeg ta ved senere anledninger.

Det var imidlertid én spesiell ting som jeg veldig gjerne ville få tid til å se denne gangen, og det var “Trajan-støtten”. Denne støtten ble reist i år 107-113 e.Kr.til minne om keiser Trajans seier i “De Dakiske Krigene”, en tildragelse som tydeligvis var så viktig for datiden at man reiste dette imponerende momument til dens ære.

For ettertiden og spesielt for all verdens skrift-nerder, inkludert meg selv, er det viktigste ved Trajan-støtten først og fremst at den er et (bokstavelig talt) ruvende skrifthistorisk minnesmerke. Inskripsjonen på støttens “fot”, hugget inn i sten, regnes for å være den ultimate utgaven av den såkalte romerske kapital – eller “STORE BOKSTAV”. Inskripsjonen har inspirert en rekke font-makere gjennom tidene
til å forsøke å gjenskape en utgave av denne skrifttypen til bruk for sin egen tid og teknologi.

Den som har lykkes så til de grader best med dette, er Carol Twombly, font-designer hos Adobe og skaperen av fonten “TRAJAN” (Adobe 1989).

Denne fonten har alle sett! Det finnes nemlig knapt en filmplakat laget etter 1989 som ikke bruker TRAJAN. Så mange er det faktisk, at noen har begynt å forske på fenomenet, mens andre har begynt å irritere seg betydelig over det. Hvis du vet hva du skal se etter, kommer du til å legge merke til den heretter.

Film-plakater

Dessverre er det ikke mulig å komme så nær Trajan-støtten at man klarer å studere bokstavene ordentlig. Nesten den samme monumentale skrifttypen kan heldigvis også observeres på en rekke andre monumenter og bygninger i Roma, – bl.a på Pantheon.

Det er imidlertid nettopp bokstavene på Trajansøylen som har foretatt denne formidable tidsreisen over nesten 2000 år.  Bokstavformene i “TRAJAN” har etablert seg som en selvsagt representant for en underholdningsform som de gamle romere,
vant som de var til blod og cirkus, trolig ikke kunne forestilt seg,
selv i sin villeste fantasi.

Hanne Brøter kaffepause

Det er ikke så lett å vite hvor man skal starte med visuell branding og grafisk design.
La oss ta en prat, og se hvordan jeg kan hjelpe deg der du befinner deg akkurat nå!
Du kan avtale en tid ved å sende en mail til hanne@yourbrandvision.com. Jeg er nysgjerrig på hva du har å si! Denne samtalen er kostnadsfri.

Last ned din kostnadsfrie,
praktiske guide til 
Visuell Branding!

This Post Has 0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

eight + seventeen =

Back To Top